Zupa krem z ciecierzycy

Na pewno wiele z Was doskonale wie dlaczego polecam zupy krem. Dla przypomnienia to świetna forma na przemycenie porcji warzyw, dla tych którzy nie czują z nimi chemii. Przepis ten znajdziesz również na moim Facebooku – Bielski Dietetyk Ola Rzęchowska.

Dzisiaj pomysł na rozgrzewającą zupę krem z ciecierzycy 🔥 ⤵

Składniki:

– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 1 pietruszka (korzeń)
– 1 mały por
– pół selera
– 1 duży ziemniak
– słoik ciecierzycy odsączony z zalewy
– pół litra wody
– kostka bulionowa (ja bulion robię sama, ale spokojnie znajdziecie przyzwoite kostki w większości sklepów – najlepiej warzywne)
– przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie: chili, ostra papryka, imbir
– pół jogurtu naturalnego (można użyć wersji wegańskiej)
– opcjonalnie: garść słonecznika do posypania

Przygotowanie:

Przeciśnij czosnek przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie, aż czosnek i cebula się zezłocą. Pietruszkę, pora, seler i ziemniaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli i czosnku. Dodajemy odsączoną ciecierzycę. Zalewamy wodą, wrzucamy kostkę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy jogurt naturalny (najpierw hartujemy). Na koniec całość blendujemy na krem.

Zupę krem możesz przygotować także w wersji wegańskiej, wystarczy, że zamiast klasycznego jogurtu naturalnego wybierzesz jego roślinny zamiennik. Przyprawiaj tak jak lubisz.