Kim jest dietetyk? Czym kierować się wybierając dietetyka?

Zaktualizowano: 5 gru 2021

W ostatnim czasie zawód dietetyka budzi wiele kontrowersji - szczególnie wewnątrz osób z branży. Dziś odpowiem na pytanie kim jest dietetyk? Kto powinien mówić o sobie "jestem dietetykiem", a kto się nim nazywa?


Dietetyk to osoba, która, zajmuje się wpływem żywności na organizm człowieka. To specjalista z zakresu ochrony zdrowia, który zajmuje się odżywianiem.

Zadaniami dietetyka są między innymi:

- nauka zdrowych nawyków żywieniowych,

- opracowywanie zaleceń żywieniowych oraz planów żywieniowych dla osób z różnymi chorobami i dolegliwościami (np. otyłość, cukrzyca, Hashimoto, PCOS, WZJG, itd.),

- praca nad jadłospisami (zarówno indywidualnymi, jak i planami dla żywienia zbiorowego),

- ocena sposobu odżywienia, odżywiania oraz zapotrzebowania na makro i mikroskładniki,

- udzielanie porad żywieniowych,

- i wiele innych zadań, które mają za zadanie poprawić, lub utrzymać dobry stan zdrowia.


Dietetyk uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Jest specjalistą z zakresu odżywiania, który pomaga poprawić stan zdrowia.

Kto powinien nazywać się dietetykiem?


Zawód dietetyka w Polsce nie jest uregulowany prawnie. Na dzień dzisiejszy istnieje jedynie projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych. Co to oznacza w praktyce? Teoretycznie rzecz ujmując dietetykiem powinna nazywać się osoba, która ukończyła studia kierunkowe (licencjackie, lub magisterskie, albo doktoranckie). Niestety brak regulacji zawodu dietetyka powoduje, że niejednokrotnie klienci trafiają do osób, które jedynie nazywają się dietetykami, a w prawdzie nie posiadają kierunkowego wykształcenia. Co ciekawe nie ma nad tym żadnej kontroli i takiej osobie nie grożą żadne sankcje. Podsumowując wedle aktualnych regulacji prawnych dietetykiem może nazywać się osoba, która ukończyła studia w tym kierunku, a także osoba po dwudniowym kursie on-line. Pamiętaj, że dietetyk bierze odpowiedzialność za Twoje zdrowie. A czy Ty wybrałbyś stomatologa po tygodniowym kursie on-line? Najprawdopodobniej nie...


Zawód dietetyka w Polsce nie jest uregulowany prawnie. Ale czy wybrałbyś się do stomatologa po tygodniowym kursie on-line?

Dietetyka to również wiele specjalności, którym poświęcę osobne wpisy. Wyróżniamy miedzy innymi: dietetykę kliniczną, dietetykę sportową oraz psychodietetykę. Osobiście jestem psychodietetykiem, ponieważ taką specjalizację ukończyłam. Niedługo będę mogła pochwalić się również dyplomem studiów z dietetyki klinicznej. Oczywiście nie jest tak, że kursy nie są wartościowe. Są! Sama często w nich uczestniczę, ale służą one jako uzupełnienie oraz odświeżenie wiedzy, bowiem dietetyka jest nauką bardzo dynamiczną, która wymaga aktualizacji na bieżąco.


Jak znaleźć dobrego dietetyka?


Po pierwsze sprawdź jego wykształcenie. Dietetyk, który ma się czym pochwalić na pewno doda taką informację na swojej stronie internetowej, lub w social media (Facebook, Instagram). Uważaj, gdy widzisz takie tytuły: specjalista ds. dietetyki, specjalista żywienia, doradca żywieniowy, trener żywienia itd. na 99% taka osoba nie może pochwalić się ukończonymi studiami (tutaj mały przerywnik: nie wrzucam wszystkich do jednego worka, są osoby, które mimo braku studiów mają przeogromną wiedzę zdobytą na setkach, a nawet tysiącach szkoleń, jednak nie mają oni zwykle problemu powiedzieć o tym otwarcie :)).



Oprócz wykształcenia zawodowego bardzo ważne jest również dokształcanie. Wiedza z zakresu dietetyki ulega ciągłej aktualizacji. Zwróć również uwagę, na jakość oferowanych usług. Wyczerpująca konsultacja w gabinecie dietetyka trwa 40-60 minut. Warto wybrać dietetyka, którego celem jest nauka zdrowych nawyków żywieniowych oraz poprawa relacji z jedzeniem. To gwarancja, że po jakimś czasie poznasz swój organizm na tyle, że będziesz radzić sobie samodzielnie.


Dobry dietetyk ukończył studia, stale się dokształca, edukuje oraz motywuje swoich klientów.

Podsumowanie


Czy ten wpis to frustracja i strach przed (często dużo tańszą i lepiej ogarniającą social media) konkurencją? Nie. Przede wszystkim wiedza i wysoka jakość usług zawsze się obronią. Ten wpis powstał po to, aby zaznaczyć, że "szara strefa" istnieje nawet w dietetyce, która jest dziedziną bardzo blisko powiązaną z branżą medyczną.


Kim jestem?


Nazywam się Aleksandra Rzęchowska, jestem psychodietetykiem (UP, Wrocław). Niedługo także dietetyk kliniczny (in progress: WSBiNoZ, Łódź). Prowadzę gabinet dietetyczny Bielski Dietetyk w Bielsku-Białej, oprócz wizyt stacjonarnych pracuję także on-line. Współpracuję z osobami borykającymi się z: nadwagą, otyłością, niedoczynnością tarczycy, nadczynnością tarczycy, Hashimoto, cukrzycą, WZJG, PCOS. Wiedza z zakresu psychodietetyki pozwala mi również na współpracę z osobami z zaburzeniami odżywiania (kompulsywne objadanie się, anemia, bulimia). Uczę zdrowych nawyków żywieniowych, poprawiam relacje z jedzeniem. Staram się, aby klienci mojego gabinetu wychodzili zawsze zadowoleni, a przygotowywane indywidualne jadłospisy były skuteczne i dostosowane do potrzeb. Podczas wizyty w mojej poradni dietetycznej możesz liczyć na szczegółową konsultacje w miłej atmosferze oraz analizę składu ciała najlepszym dostępnym sprzętem firmy inBody. Zapraszam do współpracy!



60 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie